W programie przewidziane są warsztaty, pokazy, prelekcje, spacery, koncerty, występy artystyczne oraz zabawy dla dzieci i dorosłych! Tradycyjnym punktem tego wydarzenia będzie uroczystość święcenia ziół, kwiatów i zbóż w zabytkowym Kościele z Rychnowa podczas Mszy Świętej (godz. 12:30).
Kiermasz rzemiosła i kulinariów rozpocznie się już od godziny 10:00, oferując szeroki wybór lokalnych produktów i rękodzieła. Na scenie od godz. 11:00 zaprezentują się zespoły: ZPiT BezWianka, Folkownia, Baby Ruśkie i Promile oraz Kurpiowski Pod Borem z Zawad, zapewniając muzyczną oprawę pełną folkloru i tradycji. Wydarzenie poprowadzi niezawodny Robert Lesiński, który jak zawsze zadba o doskonałą atmosferę! Na scenie nie zabraknie także prelekcji wraz z degustacjami ziołowych naparów i potraw, które pozwolą uczestnikom na bliższe poznanie bogactwa smaków i aromatów ziół. W XIV edycji Regionalnego Święta Ziół można będzie uczestniczyć w prelekcjach: „Jak powstaje prawdziwy kwas chlebowy” (w godz. 13:15 – 13:30, Jacek Szczepanek – POLKA Warmia Sp. z o.o.) oraz „Rośliny miododajne i oleiste” (godz. 14:00 – 14:20, Grzegorz Jabłoński – Gospodarstwo Pasieczne Jabłońscy z Łąkorza).
Podczas wydarzenia odbędą się również spotkania z zielarzami, którzy podzielą się swoją wiedzą na temat zastosowania ziół w medycynie i kuchni. Na uczestników czekać będzie prezentacja zielarska z degustacją herbat ziołowych i naparów zielarskich, dostępna w godzinach 10:00 – 17:00 (Zielarnia Warmińska, przed obiektem ze wsi Turznica) oraz „Opowieść o pszczołach, ul edukacyjny, historia wosku”, dostępna w godzinach 11:00 – 17:00 (Zagroda Edukacyjna Warmińska Pszczoła, przed obiektem ze wsi Chojnik).
Najmłodsi goście będą mieli okazję uczestniczyć w kreatywnych warsztatach prowadzonych przez pracowników Muzeum. W programie znajdą się zajęcia takie jak „Ziołowe kafelki”, „Ludowe skrzyń malowanie” oraz „Wędrowny drukarz”.
Dzieci (i nie tylko!) zapraszamy na bajki warmińskie „Bojki no dzieciuków”, zabawy, wyliczanki i rymowanki w gwarze warmińskiej pt. „Jek sia kiedajś na Warniji dzieciuki zaboziali” w wykonaniu Łukasza Rucha, Jagody Orzołek-Jończyk oraz Tomasza Piłata z Lokalnej Grupy Działania Stowarzyszenie Południowa Warmia (scena, w godz. 12:00 – 12:30) W tym roku wyjątkowe atrakcje zapewni także Nadleśnictwo Olsztynek! Będzie można skosztować zdrowych produktów pochodzenia leśnego w ramach degustacji „Zasmakuj się w lesie” oraz odwiedzić mobilny punkt edukacyjny „Las w szkatułce”.
Uczestnicy będą mieli również okazję wybrać się na spacer po ogrodzie ziołowym z muzealnikiem, który odbędzie się w godzinach 13:30 – 14:30. Zbiórka chętnych przy ogrodzie ziołowym przy Karczmie z Małszewa o godz. 13.20.
Niezwykle istotnym elementem programu będą liczne pokazy! W tym roku zapraszamy na pokaz „Od ziarnka do podpłomyka” prezentowany przez Eko-Zagrodę Warmińskich Chłopów Bosych oraz Młyn „Na kamieniu”. Będzie można również zobaczyć proces tłoczenia olejów w wykonaniu Gospodarstwa Pasiecznego Jabłońscy. Oba pokazy odbędą się w godzinach 11:00 – 17:00 przed obiektem ze wsi Chojnik. To doskonała okazja, aby poznać tradycyjne metody produkcji żywności i rękodzieła, które przeniosą nas w klimat dawnych czasów.
Patronat Honorowy nad wydarzeniem objął Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Marcin Kuchciński.
Całe wydarzenie odbędzie się na terenie Parku Etnograficznego w Olsztynku, w godz. 10:00 – 17:00. Wstęp jest płatny według obowiązującego cennika. Zachęcamy do zakupu biletów drogą online przez stronę Muzeum: muzeumolsztynek.pl Serdecznie zapraszamy!
PROGRAM WYDARZENIA
SCENA
- 11:00 – 11:15 Oficjalne rozpoczęcie wydarzenia
- 11:15 – 11:45 „Łowickie pomykania” – ZPiT BezWianka, cz.1
- 12:00 – 12:30 „Jek sia kiedajś na Warniji dzieciuki zaboziali” – zabawy, wyliczanki i rymowanki w gwarze warmińskiej (Łukasz Ruch, Jagoda Orzołek-Jończyk oraz Tomasz Piłat – Lokalna Grupa działania Stowarzyszenie Południowa Warmia)
- 12:30 – 13:15 Koncert zespołu Folkownia
- 13:15 – 13:30 Prelekcja z degustacją: „Jak powstaje prawdziwy kwas chlebowy” (Jacek Szczepanek – POLKA Warmia Sp. z o.o.)
- 13:30 – 14:00 „Suita kurpiowska Puszczy Białej” – ZPiT BezWianka, cz.2
- 14:00 – 14:20 Prelekcja: „Rośliny miododajne i oleiste” (Grzegorz Jabłoński – Gospodarstwo Pasieczne Jabłońscy z Łąkorza)
- 14:20 – 14:45 „Tańce Starej Warszawy” – ZPiT BezWianka, cz. 3
- 14:45 – 15:30 Koncert zespołu Baby Ruśkie i Promile
- 15:30 – 16:30 Zespół Kurpiowski Pod Borem z Zawad – obrzęd teatralny „Żniwa na Kurpiach” oraz ludowe tańce kurpiowskie „Zabawa we wsi”
PONADTO
- 10:00 – 17:00 Kiermasz produktów zielarskich, rękodzieła i kulinariów
- 10:00 – 17:00 Nadleśnictwo Olsztynek: „Zasmakuj się w lesie” (degustacja zdrowych produktów pochodzenia leśnego), „Las w szkatułce” (mobilny punkt edukacyjny)
- 10:00 – 17:00 „Zioła z pół i ogrodów” (plac przed biurem)
- 12:30 – 13:30 Msza Święta z poświęceniem bukietów
- 13:30 – 14:30 Spacer po ogrodzie ziołowym z muzealnikiem
POKAZY
- 10:00 – 17:00 „Od ziarnka do podpłomyka” (Eko-Zagroda Warmińskich Chłopów Bosych, Młyn „Na kamieniu”, przed obiektem ze wsi Chojnik)
- 10:00 – 17:00 Tłoczenie olejów (Gospodarstwo Pasieczne Jabłońscy, przed obiektem ze wsi Chojnik)
- 10:00 – 17:00 Prezentacja zielarska z degustacją herbat ziołowych i naparów zielarskich (Zielarnia Warmińska, przed obiektem ze wsi Turznica)
- 11:00 – 17:00 Opowieść o pszczołach, ul edukacyjny, historia wosku (Zagroda Edukacyjna Warmińska Pszczoła, przed obiektem ze wsi Chojnik)
WARSZTATY
- 11:30 – 12:30 Wykonywanie bukietów do święcenia (stragan przed kościołem z Rychnowa)
- 11:00 – 17:00 Warsztaty muzealne: Ziołowe kafelki, Ludowe skrzyń malowanie, Wędrowny drukarz (biały namiot przed biurem)
Patronat Honorowy nad wydarzeniem objął Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Marcin Kuchciński.