Poznaj lepiej nasz region:
Instytucja Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego

Nadchodzące wydarzenia

Nadchodzące wydarzenia

Lip 2021

"Wesele" Stanisława Wyspiańskiego - 30.07.2021

“Wesele” Stanisława Wyspiańskiego – 30.07.2021

Wspólnie zapraszamy na słynny spektakl, który odbędzie się w plenerze naszego parku w dniach 29 i 30 lipca!

data wydarzenia: 30 lipca 2021

SZCZEGÓŁY

Sie 2021

Wschód Piękna Festival VII

Wschód Piękna Festival VII

“Medytacje, poranna yoga i muzyka”. W tym roku stawiamy na nowe muzyczne pokolenie walczące o przetrwanie w tych trudnych czasach.

Dyrektorem i pomysłodawcą corocznego festiwalu WSCHÓD PIĘKNA jest twórca World Orchestry, Grzech Piotrowski, który stara się przybliżyć słuchaczom muzykę świata i prezentuje swoje muzyczne inspiracje. WSCHÓD PIĘKNA to festiwal sztuki promujący najwyższą jakość, oryginalność i wielokulturowość.

Wejście od godz. 17:00, koncerty rozpoczną się od godz. 18:00.

Tego dnia Muzeum jest czynne w godz. 8:30 – 16:30.

data wydarzenia: 1 sierpnia 2021

SZCZEGÓŁY
Regionalne Święto Ziół

Regionalne Święto Ziół

Święcenie ziół, kwiatów oraz zbóż, spotkania z zielarzami, degustacje ziołowych naparów i potraw – to wszystko i wiele więcej można zobaczyć podczas Regionalnego Święta Ziół. Wydarzenie odbywa się tradycyjnie 15 sierpnia w olsztyneckim skansenie.

 

data wydarzenia: 15 sierpnia 2021

SZCZEGÓŁY
Koń jaki jest każdy widzi

Koń jaki jest każdy widzi

Odwiedzający muzeum zostaną wprowadzi w świat zwierząt gospodarskich żyjących w muzeum. Impreza ma na celu pokazanie roli koni dawniej i dziś oraz przybliżenie informacje o koniach – gatunkach, rodzajach umaszczenia koni, ich budowie, ale także szczegółach „końskiego ubioru”. Wystawa uprzęży, pokazy werkowania, pokaz czesania końskich grzyw – to tylko niektóre z atrakcji.

data wydarzenia: 29 sierpnia 2021

SZCZEGÓŁY

wrz. 2021

Europejskie Dni Dziedzictwa

Europejskie Dni Dziedzictwa

W dawnej kuchni chłopskiej

Muzeum w Olsztynku serdecznie zaprasza na kulinarny spacer, podczas którego dowiecie się wszystkiego na temat kuchni chłopskiej na Warmii i Mazurach. Czym się żywiono, jak przygotowywano posiłki, czym była „czarna kuchnia”, czy „gacie” mają coś wspólnego z gotowaniem, co to są dwojaki i dlaczego dodawano brzozową korę do chleba.

data wydarzenia: 11 września 2021

SZCZEGÓŁY