![](https://muzeumolsztynek.pl/wp-content/uploads/2021/09/edd-plakat-3-scaled-aspect-ratio-320-320-320x320.jpg)
Europejskie Dni Dziedzictwa
Data: 11 września
Muzeum w Olsztynku serdecznie zaprasza na kulinarny spacer, podczas którego dowiecie się wszystkiego na temat kuchni chłopskiej na Warmii i Mazurach. Czym się żywiono, jak przygotowywano posiłki, czym była „czarna kuchnia”, czy „gacie” mają coś wspólnego z gotowaniem, co to są dwojaki i dlaczego dodawano brzozową korę do chleba.
![Prezentacja sprzętów w olejarni](https://muzeumolsztynek.pl/wp-content/uploads/2021/09/DSC_3851-320x320.jpg)
![Prezentacja sprzętów](https://muzeumolsztynek.pl/wp-content/uploads/2021/09/DSC_3858-320x320.jpg)
![Oprowadzanie po ogródku ziołowym przez pracownika muzeum](https://muzeumolsztynek.pl/wp-content/uploads/2021/09/DSC_3798-320x320.jpg)
![Prezentacja biedniackiego stołu mazurskiego](https://muzeumolsztynek.pl/wp-content/uploads/2021/09/DSC_3791-320x320.jpg)
![Ubijanie masła podczas Europejskich Dni Dziedzictwa](https://muzeumolsztynek.pl/wp-content/uploads/2021/09/DSC_3787-320x320.jpg)
![Prezentacja chleba oraz pieca](https://muzeumolsztynek.pl/wp-content/uploads/2021/09/DSC_3831-320x320.jpg)