Europejskie Dni Dziedzictwa
W dawnej kuchni chłopskiej
Muzeum w Olsztynku serdecznie zaprasza na kulinarny spacer, podczas którego dowiecie się wszystkiego na temat kuchni chłopskiej na Warmii i Mazurach. Czym się żywiono, jak przygotowywano posiłki, czym była „czarna kuchnia”, czy „gacie” mają coś wspólnego z gotowaniem, co to są dwojaki i dlaczego dodawano brzozową korę do chleba.
data wydarzenia: 11 września 2021
godzina: 11:00 - 15:00
W PROGRAMIE
- opowieść o „czarnej kuchni” i olejarni
- prezentacja najciekawszych sprzętów „nowoczesnej” kuchni
- oprowadzanie po ogródku ziołowym, opowieści o ziołach i roślinach wykorzystywanych w kuchni (godz. 12.00 i 13.30)
- prezentacja biedniackiego stołu mazurskiego
- prezentacja różnego rodzaju mąk i wypełniaczy do chleba
- prezentacja działającego pieca, gotowanie na fajerkach
- „gacie” – prezentacja ciekawej formy komina
- prezentacja pieca chlebowego wbudowanego w „czarną kuchnię”