Poznaj lepiej nasz region:
Instytucja Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego
Europejskie Dni Dziedzictwa

Europejskie Dni Dziedzictwa

W dawnej kuchni chłopskiej

Muzeum w Olsztynku serdecznie zaprasza na kulinarny spacer, podczas którego dowiecie się wszystkiego na temat kuchni chłopskiej na Warmii i Mazurach. Czym się żywiono, jak przygotowywano posiłki, czym była „czarna kuchnia”, czy „gacie” mają coś wspólnego z gotowaniem, co to są dwojaki i dlaczego dodawano brzozową korę do chleba.

data wydarzenia: 11 września 2021

godzina: 11:00 - 15:00

W PROGRAMIE

  • opowieść o „czarnej kuchni” i olejarni
  • prezentacja najciekawszych sprzętów „nowoczesnej” kuchni
  • oprowadzanie po ogródku ziołowym, opowieści o ziołach i roślinach wykorzystywanych w kuchni (godz. 12.00 i 13.30)
  • prezentacja biedniackiego stołu mazurskiego
  • prezentacja różnego rodzaju mąk i wypełniaczy do chleba
  • prezentacja działającego pieca, gotowanie na fajerkach
  • „gacie” – prezentacja ciekawej formy komina
  • prezentacja pieca chlebowego wbudowanego w „czarną kuchnię”