Regionalne Święto Ziół 2023
Święcenie ziół, kwiatów oraz zbóż, przygotowywanie i degustacja ziołowych przysmaków, kiermasz rzemiosła i kulinariów – to wszystko i wiele więcej będzie można zobaczyć 15 sierpnia podczas Regionalnego Święta Ziół w olsztyneckim skansenie!
data wydarzenia: 15 sierpnia 2023
godzina: 10:00 - 18:00
Charakter wydarzenia nawiązuje do ludowej tradycji święcenia ziół, kwiatów oraz zbóż. Głównym celem imprezy jest promocja ziół, jako atrakcyjnego i rynkowego produktu środowiska naturalnego obszarów wiejskich, prezentacja upraw i producentów ziół oraz produktów zielarskich z województwa warmińsko–mazurskiego z uwzględnieniem ich użycia w medycynie, kosmetologii i gastronomii. Powyższym działaniom będą towarzyszyć warsztaty i pokazy związane z tematem ziół, prelekcje, warsztaty gwary warmińskiej i tańca warmińskiego, kiermasz regionalnego rzemiosła i kulinariów.
Imprezę rozpoczniemy na scenie głównej o godz. 11.00 animacjami teatralnymi „Teatrałki, czyli ziołowy zakątek zabaw dla dzieci” Hanny Banasiak. O godz. 12.30 w zabytkowym Kościele z Rychnowa odbędzie się Msza Święta z poświęceniem własnoręcznie przygotowanych bukietów.
Kiermasz rękodzieła i kulinariów będzie trwać już od godziny 10.00. Na scenie koncerty i występy artystyczne. Wystąpi zespół „Oreada”, „Perła Warmii”, „Ciardasie”
„Ridnenki” i „Ornament”. Wydarzenie po mistrzowsku poprowadzi pan Robert Lesiński.
Najmłodsi goście będą mogli wziąć udział w warsztatach prowadzonych przez pracowników Muzeum. Zapraszamy na „Ziołowe obrazy na szkle, „Ziołowe kafelki” czy na „Wędrownego drukarza” z ludowego zdobnictwa tkanin ornamentem roślinnym. Dodatkowo można będzie wziąć udział w warsztatach gwary warmińskiej „Z dzieciukami po warnijsku” z Łukaszem Ruchem i tańca regionalnego z Jagodą Orzołek i Wojciechem Deligą.
Nie zabraknie pokazów i degustacji ziołowo-kulinarnych. Nauczymy się rozpoznawać i stosować w kuchni dzikie rośliny („Tygiel Warmiński”), przygotowywać pyszne sałatki pachnące ziołami („Flis-Pol”), spróbujemy różnego rodzaju ziołowych serów („Nad Arem”), poobserwujemy jak się robi podpłomyki (Stowarzyszenie Warmińskich Chłopów Bosych), oraz przygotowuje mąkę (Młyn „Na kamieniu”) a także tłoczy olej („Gospodarstwo Pasieczne Jabłońscy”). Na koniec możemy spróbować herbat i naparów zielarskich („Zielarnia Warmińska- Joanna Kulczyk”)
Patronat Honorowy nad wydarzeniem objął Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Pan Gustaw Marek Brzezin.
Całe wydarzenie odbędzie się na terenie Parku Etnograficznego w Olsztynku, w godz. 10.00-18.00. Wstęp jest płatny według obowiązującego cennika.
Zachęcamy do zakupu biletów drogą online przez stronę Muzeum: muzeumolsztynek.pl
Serdecznie zapraszamy!